• darkblurbg
    MODERNA OPĆA I HOLISTIČKA MEDICINA

    DR DARKO MARĐETKO

D) Terapeutske mogućnosti u holističkoj medicini

Danas nam na raspolaganju stoje različite terapijske metode. Treba biti oprezan u odabiranju samo onih na čvrstim znanstveno- teoretskim temeljima , provjerenog učinka i sa što manje nuspojava.Na ovom mjestu predstaviti ću listu terapija koje, po mome mišljenju, zadovoljavaju ove zahtjeve.


1. Umjereno izlaganje suncu, čista voda, čisti zrak, pravilna ishrana – ovo su temeljni preduvjeti za fizički život na Zemlji. Nažalost, samo rijetki ljudi mogu reći da u svom životu ispunjavaju te potrebe. Zbog oštećenja ozonskog omotača i globalnog ekološkog zagađenja nismo u stanju našem organizmu osigurati ove osnovne faktore fizičkog života i zdravlja. To je dovelo do apsurdne situacije da sunce, bez kojeg nije moguć život na zemlji, može prouzročiti visoki oksidacijski stres i rak kože. Zrak ,voda i hrana, zagađeni sa tisućama različitih toksičnih supstanci, umjesto da budu kamen temeljac zdravlja, postali su glavni izvor trovanja i bolesti ljudske vrste. Teško je zamisliti da postoji i jedna duša koja bi uživala u tome da nastanjuje zatrovano tijelo! Ako ljudska vrsta želi nastaviti svoj život na ovom planetu, ova se situacija mora radikalno izmijeniti. Inače, neće biti perspektive za ljudsku vrstu na zemlji.

2. Razvoj samosvijesti i procesuiranje specifičnih psihoemotivnih problema pacijenta uz pomoć psiholoških i duhovnih terapija – ovo je osnovni rad na duhovnom ,mentalnom i emocionalnom nivou. Svi bi trebali naučiti da mi, ljudi, nismo od prašine nego od svjetla i da se ne vraćamo u prašinu nego u svijetlo.Ne zaboravimo da je fizičko tijelo samo djelić našeg ukupnog energetskog realiteta. Energiju se ne može eliminirati. Ali energija se može transformirati! Tako se i naši životi mogu transformirati iz jednog oblika postojanja u drugi. Nije strah od bolesti ili smrti taj koji bi trebao biti naša primarna briga, nego strah od toga da nismo u skladu sa vlastitim životnim putem i ciljevima koje bi u životu trebali ostvariti, strah od kršenja zakona prirode, strah od nepoštivanja datog nam života.

Izloženi smo tisućama i tisućama različitih stresnih utjecaja. Svaki od ovih utjecaja trebao bi biti procesuiran i riješen s ciljem da se eliminira njihov utjecaj na organizam. Ovo stvara ogroman teret na naš psiho-neuro-hormonalno-imunološki sustav. Duboko sam uvjeren da svaki stres ako nije dobro procesuiran može ostaviti “otisak” u našoj svijesti i podsvijesti, te odatle ima potencijalno snažan utjecaj na naše zdravlje preko povezanosti naše psihe sa drugim podređenim sustavima (živčani, hormonalni…). Psihospiritualna terapija trebala bi dozvoliti svakom pojedinom pacijentu da shvati važnost ovih neprocesuiranih patoloških informacija i vibracija, zarobljenih u organskom sustavu.

Ove vibracije mogu onda biti uklonjene. Neke od tehničkih terapija, kao upotreba boje i zvuka (Vega Audiocolor), vibracija, induktivne terapije (Vegasom uređaj) mogu biti od dodatne pomoći. Isto tako terapije tipa masaže, joge, biofeedbacka i umjerenog tjelesnog vježbanja mogu pomoći u smanjivanju stresa.


3. Konstitucijske terapije – služe u svrhu jačanja urođeno slabih točaka( konstitucijska slaba točka); ovaj se cilj može postići sa Audiokolor terapijom (vanjska biorezonantna tehnika), konstitucijskom (unutarnjom) biorezonantnom terapijom (po dr Kohleru), koloroma terapijom,upotrebom konstitucijskih homeopatika…


4. Metaboličko i endokrino balansiranje – u ovu svrhu možemo upotrijebiti Vega STT, biorezonantnu terapiju, prirodne hormone (pregnenolon, DHEA, progesteron...),ortomolekularne dodatke(vitamine,minerale i sl.), homeopatske lijekove,ljekovito bilje, terapije kisikom, hipertermiju ...

Pravilna i dobro izbalansirana prehrana u ovom smislu je od izuzetnog značenja i osnovni je preduvjet normalnog funkcioniranja metabolizma.


5. Terapija deficita – ova situacija je vrlo česta, posebno u pacijenata sa kroničkim oboljenjima. Ortomolekularni dodaci (vitamini, minerali, aminokiseline,masne kiseline, hormoni) su obavezni u ovom slučaju. Promjena ishrane kako bi se izbalansirao sustav uvijek bi trebala biti preporučena.


6. Smanjenje kroničkog stresa matriksa – najvažniji cilj na fizičkom nivou u razvoju kroničkih bolesti! Kako bi ovo postigli možemo učiniti slijedeće:

- terapija masivne detoksikacije: MRT (Vega matriks regeneracijska terapija), homeopatski protuotrovi i lijekovi za drenažu, kelacijska terapija , hidrokolon terapija, limfna drenaža, sauna

-specifična (ciljana) detoksikacija: biorezonantna terapija (sa eksternim signalima) najbolja je za ovu svrhu (na primjer Vega Select). U slučaju kada nema aparata za biorezonantnu terapiju preporuča se upotreba posebnih nosoda i lijekova za drenažu

-eliminacija fokusa – uvijek važno! Stomatoloski rad je ovdje veoma često “conditio sine qua non”( uvjet bez kojeg se ne može)! Biorezonantna terapija, homeopatski lijekovi, izopatska terapija- svi su veoma korisni za ovu svrhu . Ponekad je operativna eliminacija fokusa (na primjer slijepo crijevo,devitalizirani zub) terapija izbora.

-saniranje infekcija, imunomodulacije, terapija unutrašnjeg miljea- za ovu svrhu izopatska terapija Sanum lijekovima u kombinaciji sa ortomolekularnom dodatnom terapijom je veoma efikasna. Isto tako i upotreba nekih tehničkih naprava – Photon Sound Beam- fotonska terapija, terapija po Rifeu ,elektroterapija po dr Clark i dr Becku ,a isto tako i biorezonantna terapija daju često dobre rezultate.

-eliminacija geopatogenih i elektromagnetnih utjecaja – očito je u ovom slučaju najbolja terapija izbjegavati nestabilna elektromagnetna polje koja nastaju nad podzemnim vodenim tokovima ili Hartmanovim čvorištima . Svakako bi trebalo smanjiti na razumnu mjeru korištenje mobilnih telefona i kompjutora, a iz upotrebe izbaciti mikrovalne pećice. Biorezonantna terapija može mnogo pomoći u bržoj eliminaciji ovih patoloških elektromagnetnih utjecaja na organizam .


7. Terapija aktualnih okidača(triggera)simptoma – često se, po mom mišljenju potpuno pogrešno, vanjski okidač simptoma identificira sa uzrokom smetnji. Umjesto toga svakoj osobi koja počinje reagirati na vanjske prirodne supstance ( peludi, prašine, stabla …) savjetujem da se zamisli nad stanjem svog imunološkog sustava i da poduzme adekvatne dijagnostičke mjere kojima se može utvrditi koji je razlog( razlozi) koji su doveli do te neadekvatne reakcije. Terapija biorezonancom (na primjer tretman redukcije reakcije na specifični alergen ) ili homeopatske dilucije alergena najbolji su za preporučiti u smislu smanjenja neadekvatnih preosjetljivih reakcija imunološkog sustava na različite vanjske okidače alergijskih reakcija. Važnije od toga svakako bi bilo, imunomodulacijskim tehnikama terapije , dovesti u red funkcioniranje imunološkog sustava.


8. Strukturalni tretmani – terapije strukturalnih mehaničkih neuravnoteženosti (lokomotorni sustav-kralješnica, zglobovi , mišićno-tetivni sustav ) – ovo je polje kiropraktike, osteopatije i različitih tehnika terapija masažom.

Specijalistička ordinacija za opću medicinu

Darko Marđetko dr med

Specijalist za opću medicinu

Specijalist za biofizikalnu funkcijsku medicinu


Josipa Kosora 32

23000 Zadar, Hrvatska


darko.mardjetko@zd.t-com.hr


Tel   +385 23 333 363

Fax  +385 23 337 088